Vinné Sklepy Kutná Hora
Lukáš Rudolfský. ©All Rights Reserved
Vinné Sklepy Kutná Hora
Víno s kráľovskou tradíciou ktoré obohatí telo aj ducha.
Rodinné vinárstvo založil v roku 2002 pán Stanislav Rudolfský. V roku 2005 prevzal riadenie spoločnosti jeho syn Lukáš, ktorý ju riadi dodnes. Spoločnými silami sa pustili do obnovovania zašlej slávy pestovania viniča na Kutnohorsku, ktorého tradícia siaha až do 12. storočia. Momentálne hospodária na viac ako 80 hektároch pôdy, z ktorých vinice tvoria 54 hektárov. Zvyšnú pôdu tvoria pastviny pre ovce, sady a polia. Ich cieľom je tvoriť sebestačný statok s ekologickými produktmi v najvyššej kvalite.Byť tradičný ale pri tomto vinárovi naozaj neznamená byt po zadu. Vinné Sklepy Kutná Hora sú jediným Biodynamicky certifikovaným vinohradom v Čechách a na Slovensku.
Vinné Sklepy ako Biodynamický vinár nepoužíva chemické prostriedky, ale výluhy z rastlín, ktoré si sami vyrábajú. Dodržiavajú zásady permakultúry, pracujú v súlade s fázami mesiaca a používajú iba biodynamické preparáty ako sú Roháčik, křemenáček a ďalšie. V pivnici sa ctia zásady prirodzenosti. Mušt kvasí spontánne bez umelých kvasiniek a riadeného kvasenia, pracujú s jemnými kalmi, ktoré víno chránia aj liečia a umožňujú šetriť sírou, aby Vás nebolela hlava. Vína zrejú v nerezových nádobách alebo sudoch najvyššej kvality od francúzskych debnárov.
Biele vína sa fľaškujú po šetrnej filtrácii pomocou kremelinového filtra, ktorý zachováva zdraviu prospešné látky.
Červené vína fľaškujú po samovoľnej sedimentácií bez filtrácie.
Úspech týchto vín je jednoznačnou garanciou výnimočnosti.
Viac: vinokutnahora.cz
Domaine Eisgrub
Domaine Eisgrub ©All Rights Reserved
„LEDNICE, NIC VÍCE“
Každé víno má svoj príbeh a predstavuje originálny produkt.
Za vínami tohto vinárstva stojí, okrem ďalších spolupracovníkov, aj doc. ing. Mojmír Baroń, Ph.D., vedúci ústavu vinohradníctva a vinárstva na Záhradníckej fakulte Mendelovej univerzity v Brne.
Hlavným výrobným cieľom je predovšetkým maximálne využiť potenciál prírody, odraziť unikátny terroir lednických viníc a minimalizovať množstvo vstupov počas výroby.
Každé víno je starostlivo a individuálne uchopené na základe vlastností hrozna, z ktorého je vyrábané. Hlavnú výrobnú stratégiu predstavuje maximalizácia extrakcie pozitívnych látok z hrozna, dlhý kontakt s kvasničnými kalmi a tradičná výroba v agátových a dubových drevených sudoch vyrobených moravskými debnármi. Tým vzniká unikátna väzba troch najdôležitejších prvkov pri výrobe vín s vysokou akosťou a dlhodobým potenciálom zrenia. Ročná produkcia cca 15 000 fliaš je rozdelená do malých šarží (cca 1000 fliaš) od šarže, čo dáva priestor na individuálny prístup ku každej surovine. Každé víno tak má svoj príbeh a predstavuje originálny produkt.